de pompwip


Beweging, sport, spel en educatie tegelijk voor het schoolplein, openbare ruimte of sportschool

De ‘pompwip’ is een ‘energiemachine’  waarmee met spierkracht een lucht- of water(vloeistof ) pomp  wordt aangedreven.   In het filmpje duwt de cilinder de  lift omhoog met daarop een steen van  5 kilogram.  Met de échte pompwip, van 6 meter,  kunnen de kinderen  met gemak  wel meer dan tien mensen optillen en zo spelenderwijs leren over mechanica  en het begrip ‘druk’ .   Opgesteld in de openbare ruimte ook geschikt voor jongeren en ouderen als – hufterproof – speeltoestoestel 

Een filmpje van het schaalmodel 1:10 (  60 cm ) samen met een lift .

specificaties :
diameter zuiger :7 mm
diameter zuiger drukcilinder : 20 mm
maximaal  gewicht op de lift in de test: 10 kilogram.
Hydrauliek olie: zonnebloem olie.

Brochure  DE POMPWIP

 

Binair rekenen :   Voor kinderen uit de hogere groepen kan ‘ binair rekenen’ worden toegevoegd.  Bijvoorbeeld een rekenopdracht ( met behulp van een nog te ontwikkelen app ) die bij het juiste antwoord de klep doet openen om de lucht of het water te laten stromen.

Achtergrond en geschiedenis   Charles Babbage ( 1791 – 1871) ontwierp de eerste geautomatiseerde, programmeerbare, mechanische rekenmachine, de voorloper van de elektronische computer. ( bron: wikipedia ) Zijn ‘Difference Engine ‘ nº 2 werd tussen 1985 en 1991 nagebouwd ter ere van zijn 200ste geboortedag en bleek echt te werken.