de pompwip

bij de foto : werkend schaalmodel 1:10 van de pompwip


Beweging, sport, spel en educatie tegelijk voor het schoolplein, openbare ruimte of sportschool

De ‘pompwip’ is een ‘energiemachine’  waarin spierkracht wordt omgezet in mechanische arbeid.  In het animatiefilmpje wordt met de (lucht)pomp de  ‘ Balloondog ‘ ( van de beroemde kunstenaar Jeff Koons ) opgeblazen. Als in plaats van lucht een vloeistof wordt gebruikt kan het spelletje ‘ pompen of verzuipen ‘ worden gespeeld. In het filmpje van het schaalmodel is de pomp aangesloten op een lift met een straatklinker van 5 kilogram erop .  Met de échte pompwip, van wel 6 meter lang,  kunnen de kinderen dan wel meer dan tien mensen optillen.    Spelenderwijs leren de kinderen over  mechanica en komt het begrip ‘druk’ dat wordt aangegeven in ‘Bar of pascal ‘ aan de orde.

Een filmpje van het schaalmodel 1:10 (  60 cm ) samen met een lift .

specificaties :
diameter zuiger :7 mm
diameter zuiger drukcilinder : 20 mm
maximaal  gewicht op de lift in de test: 10 kilogram.
Hydrauliek olie: zonnebloem olie.

Kinderen groeien op in een digitale wereld.  Binair rekenen leren is daarom ongeveer net zo waardevol als het vroegtijdig leren van talen.  Voor kinderen uit de hogere groepen kan ‘ binair rekenen’ worden toegevoegd: bijvoorbeeld een rekenopdracht ( met behulp van een nog te ontwikkelen app ) die bij het juiste antwoord de klep doet openen om de lucht of het water te laten stromen.

Brochure  DE POMPWIP

Achtergronden & Geschiedenis : de eerste rekenmachine van Charles Babbage (1791 – 1871)

Charles_Babbage_by_Samuel_Laurence-805x1024
charles babbage


Charles Babbage
  ( 1791 – 1871) ontwierp de eerste geautomatiseerde, programmeerbare, mechanische rekenmachine, de voorloper van de elektronische computer. ( bron: wikipedia )  Zijn  ‘Difference Engine ‘ nº 2   werd   tussen 1985 en 1991 nagebouwd ter ere van zijn 200ste geboortedag en  bleek echt te werken.  

 

050114_2529_difference
the difference engine

De replica van de difference engine  staat in  het Science museum in Londen.