klokken

 

 

Cristiaan Huygens vestigde in 1673 patent op de eerste klok die werkte met een slinger . Een revolutie in de tijdmeting, die met name belangrijk zou worden voor de scheepvaart .  Cristiaan Huygens had aangetoond dat er een verband bestaat tussen de lengte van een slinger en de grootte van de versnelling van de zwaartekracht en die vastgelegd in een verbluffend simpele formule . Mijn klok zou een slinger van een meter krijgen .  De slingertijd is dan 2,005 seconden

De eerste tikken  waren op vrijdag 29 september 2017 om 10:57 toen het gelukt was een tandrad te maken  uit een plaat staal .

De Jong l’heure- klok . Eind januari 2018  loopt de klok als een zonnetje en draait het tandrad exact in 60 seconden rond.  Met een automatische opwindinstallatie blijft de slinger doorgaan. Het opwinden is een spectakel met hefbomen en een soort versnellingsbak.  Vandaar dat ie ‘Jong l’heure ‘ ( jongleer-klok )   is gedoopt. Op dit moment wordt gewerkt aan elektrische klok(ken ) die aangestuurd worden middels een schakelaar.

Houten tandwielen voor de kantelklok, vervaardigd bij de Stadswerkplaats Utrecht.