houtskeletbouw

Houtskelet- bouw is al 1000 jaar oud.  Veel voorbeelden zijn nog te zien in China en Japan.  Ook in de Scandinavische landen met als bekendste voorbeeld het Staafkerkje van Borgund uit het 1150. ( Noorwegen)   In de 17 e eeuw brachten de Engelse kolonisten houtskeletbouw naar Amerika.

In het Shintoïsme, de godsdienst van de Japanners, werden krachten toegekend aan bomen.   De timmerman had een grote verantwoordelijkheid als hij een boom velde en had een bijzondere status.  Die werd aangeduid met de term ‘daiku’, wat ‘grote bouwer’ of groot ambachtsman betekent.

Het bijzondere aan de Chinese en Japanse bouwwijze was dat zij geen wanden gebruikten voor het opvangen van horizontale krachten ( wind )  Die moesten daarom worden opgenomen door de constructie met daarin ingenieuze verbindingen:

a) de arigake hoekverbinding

b) de kanawa tsugi verbinding

c)de kama tsugi verbinding

d) de ari tsugi verbinding

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
arigake hoekverbinding

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

de ari tsugi verbinding

 

 

 

 

Buitenwanden werden opgevuld met panelen, samengesteld uit een lijst, gevlochten bamboe en kleipleister versterkt met stro.  Binnenwanden werden vaak uitgevoerd als schuivende panelen met rijstpapier.

IMG_1959
opbouw traditionele houtskeletbouw ( watermolen Berry Fr. )
IMG_1961
leem vermengd met stro en waterkerende laag .

 

 

 

 

 

Methoden : 1) Balloon frame methode: Voordat plaatmaterialen hun intrede deden werd houtskeletbouw uitgevoerd volgens de zgn ‘balloon frame’ methode. Belangrijk kenmerk daarbij is dat de verdiepingvloer wordt opgehangen aan de stijlen.  De horizontale stabiliteit ( winddruk )  wordt verkregen door regelmatig in het raamwerk ‘schoren’ aan te brengen.

 

6gevelbekleding
‘schijven ‘ platformmethode; vloer – wand – vloer

2) Platformmethode: Door de opkomst van plaatmaterialen is de balloon frame methode grotendeels verdrongen door de zogenaamde ‘platformmethode’.  Door plaatmateriaal op raamwerk van stijlen enregels te bevestigen , ontstaat een zeer stijve ‘schijf ‘ die zowel verticale als horizontale krachten kan opnemen.

Met deze methode kunnen in zeer korte tijd complete bouwdelen, wanden, vloer en dak, worden samengesteld op de bouwplaats zelf of in een fabriek aan de hand van gedetailleerde tekeningen en gekoppeld tot een wind en waterdicht casco.  De gevelbekleding naar wens kan worden aangebracht.  Voor het  Huis op Palen werd gekozen voor een cement-gebonden- plaat, die daarna werd gepleisterd met een  cement – gebonden pleister. ( naturel )